آسیب فضای مجازی بر خانواده
از زمانى که اینترنت وارد فضاى زندگى انسان شده تا به امروز، علىرغم تمام محاسن و مزایاى آن، یکسرى دغدغهها و نگرانىهایى را بر خانوادهها تحمیل کرده است. موضوعی که درتمام جوامع موضوعیت داشته و محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نمیشود.
به دلیل ویژگیهای خاص فضای مجازی و نو بودن این پدیده، بسیاری از والدین فرصت، امکان و یا توان کافی برای شناخت دقیق این فضا و کاربردهای آن را به دست نیاوردهاند و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل استفاده روزمره نوجوانان و جوانان و حتی کودکان از این فضا باعث شده است که یک فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدون دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بیرونی به سایتهای مختلف در این فضا دسترسی یافته و بعضاً به دلیل ویژگیهای سنی و شخصیتی و کنجکاویهای خود متأثر از فضاهای ناسالم موجود در اینترنت گردند.
از سوی دیگر اینترنت شکاف میان نسلها را عیانتر کرده است . اکنون نه تنها شکاف میان نسل اول و دوم بلکه شکاف میان نسل دوم و سوم نیز هویدا شده است و هیچ یک زبان دیگری را نمیفهمند.
یکی از چالشهای فرا روی فرهنگها برخورد با این پدیده است. چون اساساً ورود اینترنت همراه با ارزشهای غربی، چالشهای جدیدی را در کشورهای دیگر به وجود آورده است. از آنجایی که برخی از عناصر موجود در این پدیده مغایر با فرهنگ خودی (ارزشهای اسلامی-ایرانی) است، پس میتوان گفت اینترنت میتواند آسیبهای زیادی را به همراه داشته باشد. مثلاً ورود اینترنت در حوزه خانواده موجب تغییر نظام ارزشی در خانوادهها میشود.
از جهت اجتماعی نیز افراد را از یکدیگر دور نموده است و افراد به جای اینکه به دیدار یکدیگر بروند از طریق چت و پست الکترونیکی با هم ملاقات مینمایند که این خود باعث از هم گسیختگی اجتماعی در بین افراد یک جامعه میشود. البته باید به این نکته اشاره کرد که هنوز اینترنت در کشور ما فراگیر نشده است، ولی زمانی که این مسئله همگانی شد ما شاهد مسائلی از این قبیل در جوامع انسانی و قومیتهای مختلف خواهیم بود.
یکی از بزرگترین مسائل اجتماعی که جوامع امروزی به آن مبتلا میباشند ضعف بنیاد خانواده است. از آنجایی که مشکلات خانوادهها به صورت ناهنجاریهای اجتماعی بروز میکند خانواده و سلامت آن از اهمیت فوقالعادهای برخوردار میباشد. آماده کردن فرزندان برای پذیرش مسئولیتهای اجتماعی یکی از وظایف مهم و اساسی خانوادهها به شمار میرود. جوانان باید بتوانند به خصوص برای زندگیهای مشترک آماده شوند و سعی نمایند روابط خود را با پیرامونشان در حد متعارف و قابل قبولی تنظیم نمایند. صرف نظر از آمار و ارقام بالا و روز افزونی که در مسایلی مانند بالا رفتن سن ازدواج، طلاق، فرار از منزل، فحشا و سایر مسایل خانوادگی وجود دارد، سرد شدن ارتباطات عاطفی و نارضایتیها از زندگی خانوادگی است که باعث ناکامیها و شکستهای بزرگی در زندگی جوانان شده است. اینها نشان از مشکلات عمیقی در سطح خانواده دارد که به نوعی باید ریشهیابی و درمان شوند. البته دراین مورد خانواده باید صمیمیت خود را حفظ کند و فرزند حس نکند پدر و مادرش نقش پلیس در خانه را دارند.
راههای پیشگیری از آسیبهای فضای مجازی:
1-ایجاد فضای صمیمی در خانواده
2-ایجاد رابطه اعتماد بین والدین و فرزندان
3-نکشاندن روابط فضای مجازی به فضای واقعی
4-پرهیز از وبگردیهای بیهدف
5-مطرح نکردن اسرار خانوادگی و مشکلات زندگی خود در فضای مجازی
6-عدم انتشار اطلاعات شخصی و خانوادگی
نتیجه:
در حال حاضر اینترنت ابزاری مناسب برای توسعه افکار و اندیشههای بشری محسوب میشود به شرط آن که در راه صحیح استفاده شود. افراد باید برای ورود به دنیای مجازی اطلاعات کافی در اختیار داشته باشند تا دچار مشکلات مالی و اجتماعی نشوند. ارتباطات سالم در فضای مجازی و لزوم هوشیاری جوانان و خانوادهها نسبت به تهدیدات فضای سایبری در درجه نخست اولویت قرار دارد. پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و توجه والدین به رفتار فرزندان بسیار مهم می باشد و برای جلوگیری از هم پاشیدگی خانواده ها، والدین باید تا حدودی به فناوریهای روز دنیا مسلط باشند و آگاه باشند که تغییر در رفتار فرزندان به معنای ایجاد تغییر در طرز فکر آنهاست و هنگامی که بنیان فکری و شخصیت آنها به صورت ناصحیح شکل گیرد، راه نفوذ شیادان به حریم خصوصی افراد و محیط امن خانواده باز میشود. بنابراین چنانچه خانوادهها نسبت به شیوههای جدید ارتباط فرزندان خود آگاهی و شناخت کافی و لازم را داشته باشند، از انجام بسیاری از جرایم و ارتباطات پنهانی آنان جلوگیری به عمل میآید.
دریافت کارنامه تحصیلی معمولا برای دانشآموزان و والدین آنها با اضطراب و دلهره همراه است و این استرس درمیان دانشآموزانی که به هردلیل امتحان خود را باموفقیت برگزار نکردند، بیشتر دیده میشود در مرحله اول دانشآموزان را به دو دسته تقسیم میکنیم گروه دانشآموزان موفق و گروهی که در امتحانات موفق نبودهاند. با شما رفتاری که باید پیش بگیریم را دوره میکنیم:
1- کشش جانبی
در حالی که از آرنج خود برای متعادل نگه داشتن بدنتان استفاده میکنید، روی پهلوی خود دراز بکشید.
با استفاده از بازوی دیگر، به آهستگی پای خود را به سمت باسن تان بکشید و هر دو زانوی خود را با هم نگه دارید و به-سمت-پایین-خم-کنید.
حالا جهت خود و پاهایتان را عوض کنید.
2- کشش لگن و باسن
پای-راست-را-روی-زانوی-چپ-بگذارید.
حالا دستان خود را زیر زانوی چپ بگذارید و آن را به طرف خود بکشید، در حالی که بالاتنه خود را شل کردهاید.سپس پاها را عوض کنید.
3- کشش پیریفورمیس
از ناحیه دستها و زانوها، روی زمین قرار بگیرید و زانوی راست خود را روی زمین قرار دهید به طوری که بین-دست-چپ-و-راست-قرار-گیرد.
حال، پای چپ خود را به پشت خود ببرید و آن را صاف کنید و اگر میتوانید به سمت جلو خم شوید و ساعدهای خود را روی زمین قرار دهید.
ما در سایه آرامش می توانیم بر افسردگیها،عصبانیتها و نا امیدیها غلبه کنیم و روابطی بهتر از گذشته با خویش و دیگران داشته باشیم.
نام و نام خانوادگی |
روزهای حضور |
کلاسهای تحت پوشش |
خانم ایرجپور |
شنبه و دوشنبه |
پایه دهم و یازدهم |
خانم اطرج |
یکشنبه و سهشنبه |
پایه یازدهم و چهارم |
امروزه اعتقاد بر این است که با پیشرفت علم، صنعت و فنآوری آمار بیماریهای روانی نیز بالا رفته است و بیش از پیش شاهد مشکلات و معضلاتی هستیم که بر جسم و روان انسانها تاثیر گذاشته است و آنها را در تطبیق و سازگاری با محیط خویش دچار مشکل میکند. بر همین اساس به منظور آشنایی با بهداشت روان مباحث مختصری در این باره ارایه میشود.
بهداشت روان شاخهای از بهداشت عمومی است که در درجه اول به پیشگیری از وقوع بیماری و در درجه دوم به تشخیص به موقع بیماریها و اقدام فوری برای درمامن آنها میپردازد.
اصول بهداشت روان:
1-احترام فرد به شخصیت خود و دیگران
2- شناخت محدودیتها و تواناییهای خود و افراد دیگر
3-شناسایی نیازها و انگیزه های مسبب رفتار انسان
4-پیبردن به علل رفتار
5- توجه به تمامیت وجود هر فرد
عوامل موثر در پیشگیری از اختلالات روانی
1- ایمان به خدا و داشتن اعتقادات دینی
2-امیدواری
3- داشتن هدف
4-داشتن حمایتهای خانوادگی و اجتماعی
5- انعطافپذیری
ممکن است هر روزتان روز خوبی نباشد؛ اما مطمئن باشید در هر روزی که می گذرد، یک چیز خوب وجود دارد.
هیجانات و احساسات ناشی از فشارهای روحی که سرکوب یا پنهان شده باشند به بیماریهایی نظیر: ورم معده،زخم معده،کمر درد و درد ستون فقرات منجر میشود . سرکوبی احساسات به مرور زمان میتواند به سرطان هم بیانجامد.
در آن زمان است که ما به سراغ یک محرم میرویم و رازها و خطاهای خود را با او در میان میگذاریم.
گفتگو و صحبت کردن،کلمات و ... وسیله درمانی بسیار قدرتمندی هستند .
"مشاور محرم اسرار ماست."
1- ایجاد ارتباط عمیق، اقتدار و محبت سه کلید اصلی در رابطه فرزند و پدر است.
2- احساس نوعدوستی در کودکان 3 تا 6 سالهای که پدرانشان احساسات مهرآمیزشان را نشان میدهند بیشتر است .
3- دختری که از پدرش محبت دیده است اعتماد به نفس بیشتری دارد و کمتر حسادت میکند .
4- پدر مهربان بر شخصیت و فکر فرزندانش تاثیر مثبت دارد. او میآموزد که باید رویکردی مثبت به دنیا داشته باشد .
5- به عنوان مردی که پدر شده این نکته را بدانید که شما نمی توانید همان فرد قبلی باشید. اگر تا پیش از این به کسی ابراز علاقه نکردهاید، زمانی که خانواده تشکیل میدهید باید از آن قالب دربیایید و به همسر و فرزندتان ابراز عشق کنید.
6- اگر کودکی مودب ،شاد ،با هوش ،مصمم ،سازگار، مسئول، منطقی و با اخلاق میخواهید باید در مورد رفتارتان به عنوان والد هر روز فکر کنید. با کودکتان آن طور رفتار کنید که دوست داشتید در کودکیتان آن گونه با شما رفتار کنند.
7- بهترین شیوه والد بودن اقتدار در عین مهربانی است.
8- اصول و قاعدهای را برای فرزندتان درنظر بگیرید.
9- کودکی تابع قانون پرورش دهید در حالی که به او اجازه انتخاب و تصمیمگیری میدهید. از این راه اقتدارتان را حفظ کنید .
گامهایتان استوار
دستانتان سبز و پربار